Tuesday 16 August 2011

Mee bandung - simple way & jimat

Kawan2 Tetiba je teringin nak makan mee bandung plak...
hahha nak masak ke tak..
ada sesapa nak cuba tak?
tapi rencah saya cuma guna udang + daging je & sayur sawi
sebab bagi saya rasa dia jadi tak best bila letak banyak rencah (ayam, fishball ect hehehe) tapi kalau nak try apa salahnya selera orang masing2 tak sama kan



Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka)
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Bahan Kisar
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan Secawan air
¾ - 1 cawan gula pasir


Hiasan:
-Bawang Goreng,
-Kacang Tanah Goreng Di kisar kasar,
-Cili hidup di hiris

Cara:
-Panaskan minyak dalam kuali
-Tumiskan bahan bahan yang dikisar (Jangan sampai garing)
-Masukkan sos tiram
-Masukkan udang, daging rebus
-Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam (sehingga agak pekat)
Cadangan Hidangan:
Mee bandung ni tak sedap masak in banyak2, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.
-Panaskan kuah (Agak2 satu pinggan) dan masukkan sebiji telur (separuh Masak)
-Masukkan Sawi (daun dan bagi agak2 layu)
- Masukkan mee kuning
-Masukkan kedalam mangkuk & telur diatas,
-Taburkan hiasan

Hidangkan.

P/S
Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya.


Selamat mencuba

No comments:

Jom Relex....